diumenge, 20 de gener del 2013

Pic de l'Estanyó - Andorra (2914 metres)

El Pic de l'Estanyó, amb els seus 2914 metres d'alçada, està situat a la Vall del Sorteny, al nord del Principat d'Andorra. Des del cim, es podrà gaudir d'unes magnífiques vistes de tot el principat, a més de ser-ne el segon pic més alt, després del Pic de Comapedrosa, amb 2946 metres.

Des de la Serra del Roc del Rellotge amb la Pica d'Estats al fons.
 Des de les Escaldes, agafem la carretera que puja cap a l'estació d'Ordino, i poc després d'haver passat el Serrat, un trencant a mà dreta ens indica el Parc Natural del Sorteny, el prenem fins al pàrquing on hi ha una caseta d'informació del parc.
A partir d'aquí, ja seguim a peu, seguim per la pista forestal d'uns 2 quilòmetres fins a arribar a la tanca del final de la pista, i, un cop passada la tanca, pocs metres després, ja trobem un cartell indicador que ens fa agafar un petit corriol descendent cap a la dreta.
El camí és molt fresat, i un cop creuem el riu Sorteny, s'enfila amb fort pendent direcció Sud-Est entremig del bosc. Trobem marques de pintura groga en tot l'itinerari, i la ruta està ben indicada amb cartells.
Cartells indicadors que trobem durant tota la ruta.
Un cop superat el bosc i la seva forta pendent, el camí continua pujant suaument, apropant-nos al riu, passem per damunt d'un mur, seguim serpentejant pel camí marcat i fresat i finalment creuem a l'altre costat del riu per una palanca abans d'arribar a l'estany de l'Estanyó.
Un cop a l'estany, observem el gran circ llacustre que forma la Serra de l'Estanyó, sense poder veure el cim, ja que ens queda amagat darrera la serra. Seguim el camí que marxa cap a l'esquerre, per coronar primerament la Serra del Roc del Rellotge. Primer el camí ens porta a creuar una tartera abans d'anar a buscar l'ascens a la carena. 
Un cop a dalt de la carena, ens desviem a la dreta, on, en un principi el pendent és pronunciat però ben marcat i fresat. Un cop arribem a dalt, ens disposem a pujar al cim d'un gran pedregar, i és des d'aquí, on podem albirar per primer cop el cim de l'Estanyó.
Encarem l'última part de l'ascens que ens portarà al cim, amb un camí ben marcat, que serpenteja per evitar les grans pedres que formen el con cimal del Pic de l'Estanyó.
Al cim, amb la gran fita que corona el Pic de l'Estanyó, de 2914 metres.
Un cop al cim, toca triar la ruta de descens, la nostra intenció,era seguir la cresta direcció Sud-Oest per la marcada Serra de l'Estanyó, però el fort vent i la previsió de mal temps prevista per la tarda, ens fan decidir a fer el descens més ràpid pel mateix camí per on hem pujat.
Mapa de l'itinerari  'ascens i descens al Pic de l'Estanyó.
Si esteu per Andorra i teniu un dia per fer una caminada, aquesta és una molt bona opció, tant per les magnífiques vistes que ofereix el cim, com per la dificultat, que sense neu, no presenta cap problema al llarg de tot l'itinerari.

Punt de Sortida : Caseta d'Informació del Parc Natural de Sorteny, a 1785 metres.
Horari : 3 hores d'ascens. 2 hores de descens pel mateix itinerari i 3 hores per la Serra de l'Estanyó.
Desnivell : 1129 metres d'ascens i el mateix de descens.
Mapa : Alpina 1:40.000 Andorra
Dificultat : Fàcil, tenint en compte el desnivell acumulat, que requereix una preparació mínima. En època hivernal, el camí de la Pleta del Llomar pot presentar problemes amb el gel al ser una zona molt baga, i a la Serra del Roc del Rellotge, cal anar amb compte amb les acumulacions de neu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada